citrón + vodka Bubles
- 0,1l sekt
- 1x kopeček citr. sorbet
- 0,02 vodka Absolut
- citrón
Klasické, sezónní a naše koktejly nabízíme dělané z prvotřídních lihovin, ingrediencí a 100% přírodní řemeslně vyráběné zmrzliny. Zmrz koktejly z opravdu kvalitních surovin přesně tak, jak mají chutnat. Žádné ztužovače, aromata nebo dokonce jen sirup, ale opravdové suroviny.
První zmínka o tomto míchaném alkoholickém nápoji pochází z roku 1806, kdy byl namíchán a popíjen v té době jediný koktejl „Old Fashioned“. Obsahoval čtyři ingredience: lihovinu, bitter, cukr a vodu. Bitter je alkoholický likér, ve kterém se macerovaly byliny nebo kořeny – ty mu dodávají hořkou, hořkosladkou nebo kyselou chuť. Později se k základu přidávaly další ingredience, některé se naopak odebraly a vše se začalo různě kombinovat. Vzniklo tak nepřeberné množství míchaných nápojů. V současné době se meze nekladou prakticky ničemu, snad jen individuální chuti. Barmani se předhánějí, kdo namíchá originálnější koktejl, předvádějí hostům žonglování se sklenicemi i lahvemi a oslňují je další rozvernými kousky svého umění. Takové představení se nazývá „flair bartending“.
I přesto, že za domov koktejlů je považována Severní Amerika s městem New York v čele, základ míchaným nápojům zřejmě dala Evropa. Budeme-li totiž předpokládat, že koktejl je jakýkoli míchaný nápoj, tak jak tomu je dnes, pak nalezneme původ koktejlů v punči. Ten pili v Evropě lidé ještě před namícháním prvního klasického koktejlu ze čtyř surovin (viz lihovina, bitter, cukr, voda) při přátelských setkáváních v takzvaných punčovnách. Punč byl namíchán z různých alkoholických nápojů a sladkých ovocných džusů.
Jak už to ale bývá,v USA rádi udávají směr a nejinak tomu je i ve vedení koktejlové kultury. Ta vesele vzkvétala hlavně do padesátých let minulého století. Ani prohibice jí moc neublížila, lidé se vzpurně setkávali v barech. A to jak muži, tak konečně i ženy. Hrálo se na to, že hlavně v porušování pravidel si jsou všichni před zákonem rovni. Aby vše následně na více jak dvacet let utichlo. V osmdesátých letech vtrhl do kin filmový trhák „Koktejl“. Hlavní hrdina ztvárněný Tomem Cruisem tak zamíchal nejen shakery, ale i kartami koktejlové scény a obliba míchaných nápojů tu s námi zůstala už navždy.
Koktejly barman buď míchá dlouhou barmanskou lžící v míchací sklenici, nebo protřepe v shakeru (vznikne tak shakerovaný drink). Případně jen vrství ingredience (jak je tomu např. v short koktejlu B52)
Koktejly se dále rozdělují podle různých kritérií:
Máte dotaz?
+420 777 849 161
Provozovna:
Jílovská 457, Psáry
252 44 Praha-Západ
Čokoláda pro cukráře a kuchaře – Zmrzlina, kvalitní zmrzlina